Pagi yg penuh syukur. Bersedia dgn nasi putih panas2, gulai ikan serta sambal. Tentu made my day. My hubby sudah pergi keje. Hujan, di pagi hari. Mendinginkan lagi pagi Khamis ini.
" Balik esok je tak boleh??" tanya si suami.
"oh ye ke??" jawab aku yg agak2 tak phm bahasa.
"esok tentu dah gaji"
"oh..ok2.."
Dlm kepala berkira2.. oh yeah, tak lebur duit ku!! ngeh2.. kan percutian blk kg ni ditaja sepenuhnya oleh suami?? Kata dapat bonus!! Huahahaha.. Maklumla, company aku keje ni bergaji akhir bulan. 30 hari pada bulan tersebut, 30 hb le masuknya gaji. Heh! tak pernah terawal!
Bersarapan dgn nasi berlauk (mesti ada sambal, timun, dan gulai ikan. heh! sodap!) membuatkan aku terkenang pada zaman kecil2 dl. Kalau dihidang dgn lauk sebegini, kami adik beradik seramai 9 org ni berebut2. Nasi selalu kena tanak lebih. Wea pula penggemar gulai ikan ni. Masaknya pun senang. Lengkuas, kunyit hidup,cili kering,bwg merah~ semua ditumbuk. Santan pekat, kacau jgn smpi berketul2. Lps tu br msk ikan( lg fresh lg manis ikan tu! no need sugar k! org je ckp org Kelantan msk ape letak gula..x semestinya k). Letak asam kepinh brg seketul dua. Tggu smpi btl2 sebati. Garam sikit,dah siap! Sll ms nk kopek bwg, aku teringat kata2 mek" jgn bubuh bwg putih, rasa gulai jadi tak sedap. wea pun tak suka". heh! dalam duk sll bertekak dgn wea, mek sbnrnya mmg fasih dan mahir dalam apa wea suka dan tak suka. sapa tak syg laki oiii???
Enaknya berlaukkan nasi begini, dihidang kan dgn budu, petai, ulam2. Pergh..mmg bertambah!! Menu sebegini merapatkan hubungan kami adik beradik. Moga2 resipi org tua tidak dilupakan. Yg plg penting, hubungan baik yg terjalin dr masakan ibu.
Nasi beras Jasmine,panas2 mmg sedap! |
Gulai ikan. Fuh! |
Rezeki pagi Khamis |
Till we meet again!!
p/s: dasar org Kelantan, pagi2 makan nasik! ngeh2..
sodapnye..meh la bg sket kt i huk huk..
ReplyDeleteAin, dasar org Kelantan. Nasik aje pagi2. ngeh2..sedap..siap puji sdiri tu, hahahha..
ReplyDelete